Suomen ilmavoimat aloittaa tänään yhteisen harjoituksen Ruotsin ja Yhdysvaltojen ilmavoimien kanssa. Olin aamulla keskustelemassa aiheesta Yle Radio 1:n Ykkösaamussa yhdessä ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolaisen kanssa.
Totesin, että kieltämättä turvallisuuspoliittinen tilanne tälläkin maailmankolkalla on herkkä, mutta siitä huolimatta kyseessä on normaali kansainvälinen harjoitustoiminta, jollaista ilmavoimamme tarvitsee pystyäkseen ylläpitämään suorituskykyjään.
Harjoitusta voi verrata Suomen, Ruotsin ja Nato-maa Norjan ilmavoimien yhteisiin Cross Border -harjoituksiin, joita käydään pohjoisella kalottialueella lähes viikottain.
Aiemmin talvella nousi kohu Suomen mahdollisesta osallistumisesta ilmaharjoitukseen Viron Ämarissa yhdessä Yhdysvaltojen kanssa. Suomi päätti jättää harjoituksen väliin, sillä sotilaallisesti liittoutumattomana maana meidät oltaisiin voitu sotkea jollain tasolla Baltian maiden ilmapuolustukseen, josta ei ole kyse. Baltian maiden puolustusratkaisu on yksiselitteisesti Nato.
Sitä paitsi Ämariin meno ei ollut mielestäni edes tarpeellista, koska tehokasta harjoitustoimintaa pystytään järjestämään myös kansainvälisessä ilmatilassa Suomen lähialueilla kukin osallistuja omista tukikohdistaan käsin. Lisäksi nyt ilmavoimien maahenkilökunta saa hyvää harjoitusta.
Haastattelun loppupuolella puhuttiin sunnuntaisesta vierailusta Yhdysvaltain lentotukialus USS Theodore Rooseveltille, johon otin osaa yhdessä muun muassa puolustusministeri Carl Haglundin kanssa.
Haglund kielsi mediassa, että vierailu liittyisi Nato-keskusteluun. Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma ehätti tästä huolimatta pohtimaan, minkälaisen viestin Haglundin vierailu lähettää.
Puolustan Haglundin näkökantaa, sillä näkemykseni mukaan kyseessä oli puhdas tutustumiskäynti, joka on yhteisen Hornet-kalustommekin vuoksi osa suomalais-yhdysvaltalaista puolustusyhteistyötä. Heinäluoman kommentti kertonee siitä, että vaalit ovat lähestymässä. Olisin pitänyt erikoisena, jos Suomi olisi jäänyt pois tästä tilaisuudesta, jossa Ruotsin puolustusministerikin oli mukana.
Yle teki Ykkösaamun haastattelusta nettiuutisen.
J.K. Ylen klo 9:n radiouutisissa todettiin virheellisesti, että olisin sanonut Haglundin kommentin liittyvän lähestyviin vaaleihin. Kello 11:n radiouutisiin sanomiseni oli korjattu oikein.